Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  rieten.nl - Donderdag 27 Juni 2024

  De setup van.. Daan Kluwer 'Luister naar je helden'

  Wat houdt je op dit moment bezig? (projecten, plannen etc.)

  Op het moment ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor verschillende albumopnames die deze zomer plaatsvinden.

  Ik ga met drie, misschien vier, projecten een album opnemen de komende periode. Het wordt een leuke en drukke tijd dus! De projecten lopen zeer uiteen zowel qua stijl als qua rol die ik speel in het geheel.

  In het nieuwe sextet van vibrafonist Niels Jenster ben ik echt sideman terwijl ik in fusionband Where’s Dillie? ook betrokken ben in het schrijfproces.

  Ik ben ook bezig met de voorbereidingen voor het opnemen van mijn debuutalbum met mijn eigen kwartet. Het hebben van complete artistieke vrijheid, zoals je dat alleen bij je eigen project hebt, vind ik heel bijzonder – en ook een beetje spannend!

  Welk(e) instrument(en) speel je het meest en wat is je huidige set-up? (rieten, mondstukken, instrumenten, ligatures, koffer (travelcase?)

  Tenorsax

  Mijn hoofdinstrument is mijn tenorsaxofoon. Een paar jaar terug heb ik na een lange zoektocht een instrument gevonden waarbij ik bij het blazen van de eerste noot gelijk wist dat dat hem was: een verzilverde Selmer Mark VI uit 1956. Die doe ik nooit meer weg!

  Mijn eerste tenor mondstuk was een tweedehands (moderne) Otto Link STM die ik voor een paar tientjes tweedehands had gekocht en sindsdien heb ik altijd op metalen Otto Links gespeeld.

  Ik heb er verschillende gehad en sinds een paar jaar speel ik op een Otto Link Florida 103” (tussen een 7 en 7*) met een Florida binder. Qua rieten speel ik op het moment op Roberto’s Winds 4M.

  Sopraansax

  Selmer Mark VI met Bari .064 mondstuk en Vandoren Java (groen), sterkte 3.

  Altsax

  Selmer Balanced Action met Meyer 6 mondstuk en Vandoren Java (groen), sterkte 3.

  Verder speel ik ook fluit (Yamaha YFL-212). Ik vind het niet makkelijk dubbelen omdat de embouchure zo anders is dan op saxofoon maar het is wel een verademing om niet te hoeven zoeken naar een goed riet!

  Wissel je wel eens voor bepaalde situaties?

  Op ieder instrument heb ik een setup gevonden die flexibel en veelzijdig genoeg is om te gebruiken in iedere muzikale situatie waarin ik terechtkom.

  Vaak wisselen van saxofoons en mondstukken, daar ben ik geen fan van. Ik heb lang gezocht naar de juiste setup en nu ik tevreden ben heb ik geen behoefte om die te veranderen.

  Voor het uitproberen van nieuwe dingen sta ik zeker open, maar ik zoek de ontwikkeling van mijn geluid meer in het verbeteren van mijn techniek en door veel te experimenteren.

  Wat zou je nog wel eens willen proberen, of waar ben je nieuwsgierig naar (qua set-up) en waarom?

  Ik heb me nooit verdiept in het bewerken van rieten en ik ben wel benieuwd wat het knippen en bijschaven voor resultaten zou kunnen hebben voor de minder goede rieten in een doosje die ik anders niet zou gebruiken voor optredens.

  En, wat wil je je medemuzikanten meegeven?

  Open deur! We hebben het veel over ‘gear’ gehad en hoewel het heel belangrijk is om een setup te hebben die het je mogelijk maakt te klinken zoals je wil klinken, is dit waar ik het meeste aan heb gehad: veel luisteren naar je helden, zowel op de saxofoon als daarbuiten!

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Om je de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als je onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat je akkoord bent. Manage cookies